3 maja, 2012

Jak to strawić?

Poprawne trawienie jest niezbędne aby składniki odżywcze były absorbowane, odporność na choroby była wysoka oraz nasze samopoczucie bez zarzutu. Ponieważ system trawienny jest powiązany z systemem odpornościowym, nerwowym oraz gospodarką hormonalną, ważne jest abyśmy dbali o poprawne trawienie.
Trawienie zaczyna się tak naprawdę od węchu. Sam zapach pieczonego kurczaka, ciasta wyciąganego z piekarnika czy świeżych owoców wywołuje reakcję w postaci produkcji śliny, kwasów żołądkowych lub kwasu solnego oraz enzymów trzustkowych. Te procesy są odpowiedzialne za rozpad, absorpcję oraz trawienie jedzenia w naszym organizmie.

Wiele problemów trawiennych wydaje nam się naturalne (wzdęcia, zgaga, wiatry, zaparcia), jednak w rzeczywistości świadczą o niepoprawnych trawieniu.  Pomijając kwestię nietolerancji i alergii pokarmowych (gluten, laktoza), przez które sporo ludzi doświadcza problemów z trawieniem, większość z nas cierpi na skutek niewłaściwego traktowania organizmu. Co można zrobić aby polepszyć trawienie?

1) Unikać czynników podrażniających
Najczęściej podrażniają przetworzone produkty, cukier, sztuczne słodziki, oczyszczone ziarna, warzywa strączkowe, napoje gazowane oraz pasteryzowany nabiał, alkohol, leki przeciwbólowe i antybiotyki.

2) Nie pić podczas jedzenia
Prawda znana od lat, woda rozcieńcza kwasy żołądkowe co w rezultacie sprawia, że jedzenie nie jest dobrze przetrawione i mniej substancji odżywczych zostanie wchłonięte.

3) Jeść bez pośpiechu
Jedzenie powinno odbywać się przy stole w spokojnej atmosferze. Niekorzystne jest szybkie pochłanianie jedzenia, również prowadząc w tym samym czasie rozmowę (pochłania się wtedy też sporo powietrza co skutkuje wzdęciami) lub robiąc jednocześnie coś innego.

4) Przeżuwać dokładnie
Długie przeżuwanie jedzenia nie tylko pomaga w trawieniu i lepszej absorpcji składników odżywczych, ale także zapobiega przejadaniu, ponieważ potrzeba czasu aby do mózgu dotarł sygnał o tym, że jesteśmy najedzeni (rosnący poziom leptyny).

5) Zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych
Stara metoda polegająca na wypijaniu szklanki wody z 2 łyżkami soku z cytryny lub octu jabłkowego 15 minut przed posiłkiem pozwala zwiększyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego.

6) Zadbać o florę bakteryjną jelit
Probiotyki to żywe mikroorganizmy będące naturalną mikroflorą jelitową człowieka i zapewniające jej stan równowagi. Dobrym źródłem probiotyków oraz dobrych bakterii jest sfermentowane jedzenie jak kiszona kapusta, jogurt, kefir.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.