3 maja, 2012
1) Unikać czynników podrażniających
Najczęściej podrażniają przetworzone produkty, cukier, sztuczne słodziki, oczyszczone ziarna, warzywa strączkowe, napoje gazowane oraz pasteryzowany nabiał, alkohol, leki przeciwbólowe i antybiotyki.
2) Nie pić podczas jedzenia
Prawda znana od lat, woda rozcieńcza kwasy żołądkowe co w rezultacie sprawia, że jedzenie nie jest dobrze przetrawione i mniej substancji odżywczych zostanie wchłonięte.
3) Jeść bez pośpiechu
Jedzenie powinno odbywać się przy stole w spokojnej atmosferze. Niekorzystne jest szybkie pochłanianie jedzenia, również prowadząc w tym samym czasie rozmowę (pochłania się wtedy też sporo powietrza co skutkuje wzdęciami) lub robiąc jednocześnie coś innego.
4) Przeżuwać dokładnie
Długie przeżuwanie jedzenia nie tylko pomaga w trawieniu i lepszej absorpcji składników odżywczych, ale także zapobiega przejadaniu, ponieważ potrzeba czasu aby do mózgu dotarł sygnał o tym, że jesteśmy najedzeni (rosnący poziom leptyny).
5) Zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych
Stara metoda polegająca na wypijaniu szklanki wody z 2 łyżkami soku z cytryny lub octu jabłkowego 15 minut przed posiłkiem pozwala zwiększyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego.
6) Zadbać o florę bakteryjną jelit
Probiotyki to żywe mikroorganizmy będące naturalną mikroflorą jelitową człowieka i zapewniające jej stan równowagi. Dobrym źródłem probiotyków oraz dobrych bakterii jest sfermentowane jedzenie jak kiszona kapusta, jogurt, kefir.
Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii
Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.
Paleo w pigułce.
Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej
Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej
Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej
MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
Dowiedz się więcejZgoda